Blend, Single Origin en Single Estate

Toen wij vorig jaar begonnen met Gebrand op Smaak hebben wij de bewuste keuze gemaakt om enkel Single Origin en Single Estate koffies in ons assortiment op te nemen. Waarom wij deze keuze hebben gemaakt en wat Single Origin en Single Estate koffie precies is, lees je in dit nieuwe blog.

Al jarenlang zijn wij gepassioneerde koffiedrinkers. Altijd op zoek naar de meest smaakvolle koffies. Waarschijnlijk herken je het wel. Een koffie is lekker, maar het kan beter. De supermarkt biedt schappen vol koffie aan. Prima koffie? Zeker. Vers? Misschien. Uniek? Zeker niet.

Al snel kwamen we terecht bij speciaalzaken. Silo’s vol koffie. ‘Milano’, ‘Siciliana’ of ‘Italian Blend’. Maar wacht eens… Koffie groeit toch helemaal niet in Italië? Nee, dat klopt. Maar Italianen zijn koffiedrinkers in hart en nieren en weten dus echt wel hoe een goeie koffie moet smaken. Al deze mooie “Italiaanse” koffies zijn blends. Dat wil zeggen dat meerdere soorten koffiebonen van verschillende origine zijn samengevoegd met één doel: het creëren van een constante, herkenbare koffiesmaak. Een kunst op zich, al werden wij warmer van het volgende.

Enkele zaken verkochten ook ‘Single Origin’ koffie en bij uitzondering vonden we ook wel eens een ‘Single Estate’ koffie. Wauw! Wat een wereld van verschil. Afhankelijk van de herkomst beleefden we specifieke smaaksensaties van bijvoorbeeld fruit, cacao, noten of kruiden.

Hoe is dit mogelijk?

De belangrijkste invloed op de smaak van de boon is de herkomst. Dat heeft vooral te maken met het soort grond waarop de koffieplant groeit, de hoogte, de vochtigheid en de zonuren/schaduw. Als je koffie drinkt proef je de herkomst van de bonen terug in je kopje. Daarom smaken Single Origin en Single Estate koffies anders dan blends. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Single Origin en Single Estate koffie ‘puur’ smaakt. Dat vinden wij ontzettend gaaf en dat is één van de redenen waarom we alleen deze koffies in ons assortiment hebben.

 

 • Single Estate is een duidelijke term: koffie vanuit ‘één plantage’.
 • Single Origin is wat minder duidelijk. Letterlijk betekent het ‘één herkomst’.

 

Helaas is ‘Single Origin’ geen beschermde omschrijving. Als je bijvoorbeeld een Single Origin koffie uit Brazilië koopt oftewel van ‘Braziliaanse herkomst’, dan kan het betekenen dat het een melange van koffiebonen uit allerlei delen in Brazilië is. Een gebied meer dan 200 keer zo groot als Nederland. Grote kans dus dat je een vermomde blend koopt. Dan proef je niet meer die unieke smaak van die ene regio of die ene plantage. Wij houden bij Single Origin aan: ‘vanuit één coöperatie uit één specifieke regio’. Vaak ontfermt een coöperatie zich over meerdere, kleine boeren die zonder deze coöperatie geen kans van slagen zouden hebben. Deze boeren hebben gemeen dat zij één soort koffie verbouwen in dezelfde regio en zodoende de ‘pure’ smaak behouden.

Deze pure smaak kan bijvoorbeeld lichtfruitig zijn met een fris zuurtje tot volkruidig met een fijn bittertje. In ons assortiment hebben wij ervoor gekozen om zeer uiteenlopende, bijzondere smaken op te zoeken die je op een aangename manier verrassen.

Naast smaak is de traceerbaarheid voor ons een belangrijke reden om te kiezen voor ‘Single Origin’ en ‘Single Estate’ koffie. Op deze manier weten wij exact waar de koffie vandaan komt, waarbij we veel waarde hechten aan een milieuvriendelijke manier van verbouwen en een eerlijke prijs voor de boeren.

Contact

Gebrand op Smaak
KVK: 71366989
Telefoon: 06-36427864
Email: info@gebrandopsmaak.com

Groene bezorging?

 • Beverwijk
 • Velsen-Noord
 • Wijk aan Zee
 • Heemskerk
 • Castricum
 • Uitgeest
 • Krommenie
 • Westknollendam
 • Wormerveer
 • Wormer
 • Assendelft

Volg ons!